Berichten uit het veld

eikenboom_in_een_veld_sbleekrode.jpgHier plaats ik enkele waarnemingen en berichten die ons via de mailcirkel Gelderse Poort onder ogen komen. De bron van de berichten is dus die mailcirkel , tenzij anders aangegeven. Het is een voorproefje voor een nieuw aan te maken rubriek onder 'mailcirkel'. Mochten mensen bezwaar hebben tegen het gebruik van hun berichten, dan hoor ik het graag.

(Schilderij: Stefan Bleekrode. Eikenboom in een veld, aquarel op papier, 55x75cm, 2008,
http://www.stefanbleekrode.com/)


RE:  kanaaljuffers Millingerwaard
17 juli 2009

"Vandaag even een rondje op het eind van de dag in Bruuk en "thuis". Hier alweer de eerste 8 exemplaren van de 2e generatie Zilveren Maan. Ook veel distelvlinders natuurlijk op kale Jonker. Tientallen Hooibeestjes, Zandoogjes, honderden Zompsprinkhanen, Bonte zandoojes, tientallen gehakkelde aurelia's en kleine ijsvogelvlinder. Thuis en op Mulderskop tientallen eikepages. Mooie momenten om een vergaderdag af te sluiten."

Kanaaljuffers Millingerwaard
16 juli 2009

"Vandaag tenminste 3 mannetjes Kanaaljuffer op een paar net boven het water uitstekende takjes in de grote plas ten zuiden van de Theetuin, omdat die takken en opvallend weinig planten boven het water uitstekend dit jaar opgegeten?) zaten ze ver van de kant. Maar het water is ondiep dus ben er maar even ingelopen om zeker te zijn, lekker koel... http://nijmegen.waarneming.nl/waarneming/view/43834530

Verder een 3 man Vuurlibel, vrouw Paardenbijter, aanstormende Kleine Roodoogjuffers, paar Bruine Glazenmakers, bij 1 poeltje barstte het van de copulerende Zwervende Pansterjuffers en de mannen zonder vrouw maar proberen de copula's te verstoren... In het oostelijk deel een nog knaloranje gekleurd vrouwtje Tengere Grasjuffer. Verder natuurlijk het normalere spul.

Qua vlinders is de Distelvlinder nog steeds erg talrijk, meest opvallende vandaag was een Koninginnepage. In de ochtend boven de Groenlanden nog een Zwarte Wouw vliegend. Het was een schone dag..."

Keizersmantel
5 juli 2009

"Voor de liefhebbers van vlinders! Zojuist tegen een prachtige Keizersmantel aangelopen. De vlinder fourageert op de bloemen van bramen en zit er waarschijnlijk nog. Daar waar de Bieseltsebaan de Oude Spoorlijn elkaar kruisen kun je een smal paadje op naar het oosten (richting Groesbeek). Na 150 meter zat de vlinder. Soms zit hij wat verder in de vegetatie en dan 10 min. niet te zien. Ik heb foto's gemaakt die ik straks op waarneming.nl zat zetten."

Re: [geldersepoort] Schijngenadekruid
2 juli 2009

"In Waarneming.nl staan slechts twee waarnemingen waaronder die van jou net over de grens in Duitsland. Nu heeft Waarneming.nl slechts ruim 1 miljoen waarnemingen van planten en hebben ze er bij Floron ongetwijfeld meer, maar het geeft wel aan dat een zeer schaarse exoot/soort is." (In reactie op:)

"Beste natuurvrienden in de Gelderse Poort, vandaag heb ik een groot populatie van Lindernia dubia, een Noord-Amerikaanse soort, in de Emmericher Ward gevonden. Weet er iemand iets over die soort? Kan die bij voorbeeld Limosella (Slijkgroen) verdringen? Het lijk bijna zo. Zij groet in een dichte tapijt. Is zij al bekend in de Gelderse Poort?"

RE: [geldersepoort] zuidelijke glazenmaker
2 juli 2009

"Mooi man! Nou nog een zuidelijke bronlibel en dan is het zuidelijke quintetje voor het werkgebied compleet :-)"

Zuidelijke glazenmaker
2 juli 2009

"Vandaag een jong mannetje zuidelijke glazenmaker gevonden in de Millingerwaard, eigenlijk op zoek naar de zuidelijke keizerlibel, maar goed, je hoort mij niet klagen :-) Zie http://nijmegen.waarneming.nl/waarneming/view/43647320 "

Re: franse veldwesp
1 juli 2009

"Ik zie de Franse veldwesp al enkele jaren vrij algemeen in de GP. De soort komt nog niet zo lang algemeen voor in grote delen van NL maar rukt momenteel (evenals vele andere insecten) jaarlijks verder naar het noorden op.

Hier nog wat algemene info:
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=insecten&menuentry=soorten&id=813&tab=beschrijving

http://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_veldwesp

Voor de echte wespen (en mieren) liefhebber is er natuurlijk dit fantastische boek:
http://www.bol.com/nl/p/boeken/wespen-en-mieren-van-nederland/1001004002001983/index.html "

Franse veldwesp
2 juli 2009

"Afgelopen maandag een bewoond nest van Franse veldwesp op onze zolder gevonden. Er is erg veel bedrijvigheid (vind ik). Ik zie ook dat de werksters houtballetjes of voedsel komen brengen en dit dan afgeven aan andere werksters die gaan bouwen of de larven voeren. Soms zitten er ook twee met de voorpoten tegen elkaar. Na het voederen van een larve gaat de werkster zichzelf eerst poetsen voordat ze naar een volgend celletje gaat. Soms loopt de koningin over het nest en schudt/kwispelt dan met haar achterlijf, zoals honingbijen dansen.

Zie voor de foto's http://waarneming.nl/waarneming/view/43653503

Wie heeft er nog meer informatie over de Franse veldwesp? Ik kom niet verder dan wat algemene info en heb nogal wat vragen bij wat ik observeer qua gedrag van de dieren."

Rivierrombouten
26 juni 2009

"Gisteren met Sjak Gielen op zoek gegaan naar de Rivierrombout bij Weurt. Aanvankelijk wilde dat niet zo vlotten daar de zon nog een tijd achter de wolken bleef steken. Maar goed, aanhouder wint...Eerst een mannetje die helaas als een raket omhoog vloog en door de wind werd meegenomen, een vluchtige ontmoeting dus. Een vers vrouwtje liet zich echter goed bekijken. ik denk dat er minimaal 3 ex. rondvliegen daar. Hier ook nog een Vuurlibel. Later nog tot Ewijk gelopen maar geen spoor meer van libellen, de wind was ook behoorlijk."

RE:  vliegende hertenbronst
26 juni 2009

"Gisterenavond ben ik gaan kijken bij "de Diepen" te Milsbeek. Lopende over het fietspad naar de plek kwam ik een Klein Vliegend Hert tegen. Toen ik wat foto's maakte vloog een man Vliegend Hert dichtbij langs. Tijdens het fotograferen van de Kleine werd ik lekgestoken door vele muggen. Verderop kwam ik drie vrouwtjes Vliegend Hert tegen op het fietspad en vlogen er zeker 4 mannetjes rond."

Vliegende hertenbronst
25 juni 2009

"Het was erg gezellig vorige week, met zoveel volk in de tuin. Mooi dat we nog drie vliegende herten hebben gezien. En ze gedroegen zich ook nog keurig.

Hoe anders was dat gisterenavond. Op dit soort broeiierige avonden gieren de hormonen kennelijk door de kleine insektenkoppies. Bij het eerste mannetje dat ik tegen een stam zag zitten, viel al meteen op dat ie zich niet zomaar meer liet pakken. Lieten ze zich vorige week nog als een halve dooie bekijken en bleven ze daarna nog uren loom zitten, nu hapte het diertje naar alles wat er in de buurt kwam.

Al vroeg in de avond vlogen er her en der een vijftal mannetjes rond in een straal van 100 meter rond het huis. Even later bleek er een vrouwtje tegen een dode berkenstam te zitten. Drie mannetjes meldden zich weldra tegen diezelfde stam. De eerste die het vrouwtje beklom leek direct te gaan paren, maar nog geen minuut later werd het jonge stel door het tweede mannetje van de boom gegooid, waarna onderaan de stamvoet het wapengekletter verder ging (het vrouwtje kroop snel weg in het verrotte hout).

Nog geen tien meter verderop een hoop geritsel onder een lijsterbes. Hier scharrelde een tiental mannetjes rond, waarbij ze elkaar als het maar even kon te lijf gingen. Het is me nog niet duidelijk of ze hier ook uit de grond zijn gekomen, of dat ze zich hier hebben verzameld voor een robbertje vechten. Ga ik volgende avonden achter proberen te komen. In ieder geval kropen ze de een na de ander in een heidestruikje om van daaruit weg te vliegen. Nou ja, ze belandden dan meestal na wat capriolen weer op een tak van de lijsterbes, waarna een volgend mannetje er dan weer bovenop dook en zo zag ik op een gegeven moment weer drie mannetjes in een vechtende kluwen naar de grond vallen. Dit ging zo door tot in de duisternis. Ondertussen hadden de twee
mannetjes onderaan de berkenstam elkaar ook nog steeds in een houtgreep. Totaal vanavond minimaal 16 mannetjes en een vrouwtje."

Metallica in de Groenlanden
23 juni 2009

"dan wel een mannetje Metaalglanslibel, Somatochlora metallica, die maakt minder lawaai :-), zag een glanslibel opvliegen, eerste reactie is Smaragdlibel maar de "knots" aan het achterlichaam klopte niet, gelukkig was het nog niet warm en ging de libel weer snel zitten. Heb dus een paar foto's gemaakt zie http://ffgelpoort.waarneming.nl/waarneming/view/43541457 "

RE: vliegende herten
18 juni 2009

"Dinsdag j.l. heb ik naar Vliegende Herten gezocht langs de grensweg bij "de Diepen". Ik was er vanaf 22.00 uur tot aan donker. Helaas slechts een vliegende man gezien. Zou kunnen dat het te koud was. Vandaag uit een put, op het terrein van de Sint Maartenskliniek, twee dode en één levende Lederloopkever gehaald. Er lagen ook nogal wat dode padden. Het rooster op de put is inmiddels van fijnmazig gaas voorzien zodat er geen slachtoffers meer kunnen vallen. Misschien dat ik vanavond bij jou kom kijken. Eerst nog Kerkuilenkasten controleren in de Betuwe."

Vliegende herten
17 juni 2009

"Nadat ik voorgaande jaren zo nu en dan al eens een vliegend hert in de tuin had gezien, was het vanavond goed raak. Vanaf 21.45 u vlogen 5-10 mannetjes rond het huis, maximaal 6 tegelijk. Dus als er nog mensen zijn, die interesse hebben: morgenavond zijn jullie vanaf 21.30 u van harte welkom (adres bekend bij redactie). Hopelijk is het dan weer zo'n warme avond.

ps. trouwens vanavond achter het huis nog meer groot wild: twee volwassen zwijnen met 6 biggen en een reegeit."

Ewijkse Plaat
4 juni 2009

"Ook nog even een duit in het zakje. Ik ben vandaag voor Rijn in Beeld ook nog een ronde op de Ewijkse Plaat gaan maken. De Brede ereprijzen hebben we goed in beeld maar zijn nu wel uitgebloeid. Paar leuke nieuwe dingen gevonden, waaronder Karwijvarkenskervel, grote vlakte met Eekhoorngras en Goudhaver (eerst vestiging?), allemaal volgens mij voor het eerst. Erg leuk was ook Viltganzerik op twee plaatsen op de oeverwal. vrij regelmatig wilde bieslook, zacht vetkruid, Kruipend stalkruid, Bermooivaarsbek, Stijve steenraket, Rechte ganzerik en grijskruid. En uiteraard de alom aanwezige Knolribzaad, Peperkers, Geoorde zuring, Sikkelklaver en dat soort soorten. Het was te koel en winderig voor leuke insecten. Er zit minimaal een territorium van Roodborsttapuit op de Plaat, vermoedelijk twee."

RE: Ewijkse Plaat
4 juni 2009  
"Goed geteld zeg. Ik ben er ´s middags geweest en telde er 214 pollen. Ik denk wel dat we de meeste gezien hebben want ik heb ze echt gezocht. Mooi verspreidt over de gehele oppervlakte aan de noordzijde van de plaat. Daarnaast ben ik ook bij de parel van Winssem geweest en heb daar meer dan 500 planten veldsalie geteld, nadat de aantallen door niet goed maaibeheer bijna weg zijn geweest. Nu wordt er weer op het goede moment gemaaid en zie het resultaat. Ook meer dan 1000 pollen Beemdkroon."

Zwervende heidelibel e.a.
25 mei 2009
"3 dagen geleden nog slechts eentje en vandaag zes mannetjes zwervende heidelibel gezien in de ondiepe plasjes van de Millingerwaard die, als het niet gaat regenen, snel zullen opdrogen. Ben benieuwd of het weer een talrijk voorkomend jaar wordt als in 2007. Het viel wel op dat ze niet in de nieuw afgegraven plasjes zaten, wel in die al in 2007 bestonden. Verder een verse man Vuurlibel en een paar Tengere Grasjuffer. Verder veel Grote Roodoogjuffers momenteel. Voor de andere soorten kijk op http://nijmegen.waarneming.nl/waarnemingen_all_wg3.php?groep=5

Vanmorgen boven het Zwanenbroekje een adulte Zwarte Wouw die recht mijn camera wilde invliegen, maar ja, een Zwarte Kraai deed 'm afvliegen naar de Oude Waal...In het Circul nog een roepende Kwartel, roodborsttapuiten en een familie Blauwborst.

Over de overal voorkomende Distelvlinder zwijg ik maar...je blijft ze overal zien!"

Ewijkse Plaat
13 mei 2009
"Vanavond een rondje over de Ewijkse Plaat gemaakt. En wat een hoeveelheid Brede ereprijzen staan hier. Ik heb geturft en kwam boven de 200 pollen uit en dan heb ik zeker niet alles gezien!
Verder hier ook massa¹s Peperkers, heel veel Springzaadveldkers en absurd veel Reuzenbalsemien. Ondanks de wind vlogen er toch nog minimaal 10 Distelvlinders. Op de dijk bloeit nu mooi Veldsalie en Beemdkroon. In de kanaalhavens nog Kleine Ratelaar, Wilde marjolein en Vogelmelk."

Witwangsterns boven Jezuietenwaay
12 mei 2009
"Ik had hem net aan de telefoon en hij heeft nu twee Witwangsterns boven de Jezuietenwaay in beeld. Ze zitten bij de hut."

Libellen sluipen uit
2 mei 2009
"Vandaag in de Groenlanden een tiental plasrombouten, 5 smaragdlibellen, verschillende glassnijders (die jagen op pas uitgeslopen smaragd en plas. gelukkig konden die al goed genoeg vliegen) variabele waterjuffers, enkele azuurwaterjuffers, watersnuffel, lantaarntje. Heb nog een pas uitgeslopen smaragdlibel gefotografeerd samen met het larvehuidje, wonderlijk dat er zo iets moois en groot uitkomt!

Tijdens de libellenroute in de millingerwaard werd het een uitsluipdag van de grote roodoogjuffer, enige tientallen, een enkele platbuik en vrouwtje gewone oeverlibel, een paar smaragdlibellen, glassnijders, juffers als azuur/ variabel/ lantaarntje/ watersnuffel en een paar bruine winterjuffers.

Verder hier een paar icarusblauwtjes.

Vogelklappertje was een overvliegende en roepende kuifleeuwerik bij de Kaliwaal, toevallig vorige week nog bij Venlo gehoord."