De iepenpage in de Gelderse Poort!

Iepenpage Beek-UbbergenGK

Dit jaar werd in Beek-Ubbergen in een achtertuin met iep een vrouwtje iepenpage aangetroffen. Dit was het sein om op meer plaatsen waar iepen staan te gaan zoeken. In de wijk Malvert en Weezenhof in Nijmegen werd de soort ook aangetroffen. Zeer waarschijnlijk  al jaren over het hoofd wordt gezien, want de iepenpage heeft een verborgen levenswijze. Ze leven hoog in de iepen en komen zelden naar beneden om nectar te drinken. Ze voeden zich voornamelijk met honingdauw. Wie helpt mee deze mooie vlinder verder te ontdekken in Nijmegen en omgeving?

Als je een plek met iepen weet of tegenkomt, geef deze dan in ieder geval door op waarneming.nl zodat de plekken met waardplanten bekend worden. De vlinder is waar te nemen door een tijdje in de toppen van de iep te turen. Een verrekijker is handig. Let dan op een kleine vlinder die hoog in de boom snelle en korte vluchten maakt. Zie je iets verdachts? Laat het dan weten. Let wel: de eikenpage is een algemene soort en vliegt ook hoog in de bomen. De iepenpage vliegt al een paar weken, maar zal naar verwachting ook nog wel een paar weken vliegen.

 

Om het iets gemakkelijker te maken zijn verschillende kaarten te downloaden. Helaas zijn niet alle iepenplekken bekend of verdwenen dus de kaarten zijn onvolledig. De kaarten zijn in km-hokken verdeeld. Staat de stip in het midden, betekent dit dat er iep in het hok staat maar deze stip niet de precieze locatie betreft. Paarse stipjes zijn de huidige vindplaatsen van de iepenpage tot nu toe.

Kaartje: Gelderse Poort 

Kaarten: Nijmegen en omgeving