Zoogdierenstudiegroep

In het najaar van 2007 werd de Zoogdierenstudiegroep opgericht. Zij is een onderdeel van de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort. Bart Beekers is hiervan de coördinator. Excursieaankondigingen van de Zoogdierenstudiegroep, zie de agenda . Indien je actief wilt worden bij de zoogdierenstudiegroep kun je je aanmelden door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

otter2014









Deze Otter werd begin 2014 waargenomen m.b.v. een cameraval (Bart Beekers)

 

In 2008 en 2009 zijn er excursies georganiseerd om ottersporen te leren herkennen. Verder is er in 2009 door Manon Kaandorp en Cynthia Lange (vierdejaarsstudenten van Van Hall-Larenstein) onderzoek gedaan naar bevers in de Kekerdomse en Millingerwaard. Het rapport is hier te lezen.

Hieronder een aantal plannen voor toekomstig onderzoek kort gepresenteerd:

  • het voorkomen van de Waterspitsmuis (en andere muizen) d.m.v. braakbalanalyse van Kerkuilen, vangsten of lokbuisjes (in 2007 van start gegaan en hier wordt ook de komende tijd mee verder gegaan)
  • onderzoek naar het voorkomen en terreingebruik van zoogdieren middels fotovallen en of in combinatie met lokstoffen. Deze methode is eerder succesvol toegepast voor onderzoek naar het voorkomen van wilde katten en marterachtigen (Mulder, 2007). Staatsbosbeheer heeft ons de benodigde vergunning voor deze onderzoekmethode verleend. Er vindt met regelmaat overleg plaats met Staatsbosbeheer over de onderzoeksopzet. Uitgangspunt van de onderzoekswerkwijze is dat er geen verstoring bij de te onderzoeken dieren plaatsvindt.
  • vleermuisonderzoek (gebiedsinvalshoek, excursies liggen in de planning).
  • het project Dood doet leven is in 2007 van start gegaan. Dood doet leven richt zich op de kloof tussen de belevingswereld van de natuurrecreant en dode dieren. De in het wild levende paarden en runderen mogen van de wetgeving na hun dood niet blijven liggen. Maar ook dieren met een wilde status (die dus mogen blijven liggen) als Edelhert, Ree en Wild zwijn worden na hun dood veelal verwijderd uit het systeem. Blijven ze wel achter in het terrein dan is dit buiten de toegankelijke delen van de recreant. ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer zijn van mening dat dode dieren niet buiten het zicht moeten worden gehouden. In wildernisnatuur is het vanzelfsprekend dat er dode bomen zijn (hier kijkt niemand meer van op) maar ook dode dieren. Middels online-beelden, een beeldarchief en het geven van excursies wordt de rol van dode dieren voor een completering van het ecosysteem zichtbaar gemaakt. De online-beelden worden verzameld in het natuurgebied de Groenlanden . Hierbij wordt gebruik gemaakt van aangereden reeën uit de Ooijpolder en omgeving. Hoewel dit project vooral educatief is van aard, valt er veel informatie uit de beelden te halen. De zoogdierenstudiegroep is slechts zijdelings betrokken bij het project.